Concert de Sant Esteve 2014

Categoria: 

La Polifònica de Vilafranca estrena una obra del montserratí Narcís Casanoves en el Concert de Sant Esteve

Juntament amb Els Responsoris de Nadal, la coral vilafranquina va oferir una selecció de nadales d’autor i d’altres de tradicionals a la tradicional cita nadalenca

De la inacabable filó que constitueix el cançoner montserratí la Polifònica de Vilafranca, dirigida per David Hernández, en va treure una partitura fins aleshores inèdita per al públic vilafranquí i a moltes sales de concerts de casa nostra –Els Responsoris de Nadal, de Narcís Casanoves (1747-1799)- i la va oferir, com a proposta més destacada, a la primera part de l’edició 67 del Concert de Sant Esteve, celebrat divendres de la setmana passada, a l’Auditori Municipal.

Es tracta d’una obra complexa escrita en llatí l’any 1797 per a per a cor, quatre veus solistes i acompanyament instrumental per acompanyar les celebracions litrúgiques del monestir de Montserrat que la coral vilafranquina va interpretar amb seguretat i convicció, com és habitual. De la seva banda, la soprano, Txell Milà, va evidenciar una veu cristal·lina, però també algun error de concentració –va fallar un parell d’entrades-, mentre que els solistes convidats –el contratenor Marc Guerris i el baríton Francesc Ortega- va estar correctes. Al seu torn, en un petit paper al número final de la peça, el cantaire Joan Parellada va fer una intervenció ben equilibrada de volum i expressió. El conjunt, format per dos violins (Marina Casanovas i Maria Tió), dues trompes (Guillem Serra i Lluís Serres), un violoncel (Emmanuel Niubó) i un orgue (Marc Díaz, cantaire de la Polifònica).

Nadales per a tots els gustos

La segona part es va iniciar amb els cantaires entrant a l’escenari interpretant la coneguda Canço de bressol de Johannes Brahms darrera la qual van venir quatre nadales més d’autor: Niño Dios de amor herido de Francisco Guerrero, Quem vidistis pastores, de Francis Poulenc, Veni Emmanuel de Zoltán Kodály i O magnum mysterium, de Javier Busto. A aquestes peces van seguir un grup de cinc nadales tradicionals algunes de les quals es van presentar en harmonitzacions modernes, com ara la versió d’El cant dels ocells que ha fet Bernat Vivancos, un compositor nascut l’any 1973. D’aquesta manera, la Polifònica va completar un concert dedicat íntegrament a temes nadalencs.

El públic, que omplia una mica més de la meitat de l’auditori, va premiar la bona feina feta amb una llarga ovació que va ser corresposta amb tres propines entre les quals hi havia la tradicional El noi de la mare que, com sol ser habitual quan aquesta peça s’interpreta fora de programa, David Hernández va convidar el públic a sumar la seva veu a la coral. En el concert hi va haver un moment per al record dels dos membres fundadors de la coral presents a la sala, Maria Rosa Juncosa i Manel Cervera, que juntament amb Josep Anton Huguet i Xavier Cervera han dirigit al llarg de la història la Polifònica.

 Jordi Romeu

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de spam.