Gran èxit del concert 1714-2014 al Casal de Vilafranca

Categoria: 

La Polifònica de Vilafranca en col·laboració amb l’Escola Municipal de Música oferiren un gran concert davant del nombrós públic que va assistir  al Casal dissabte passat a la nit, en la vetllada que tancava la temporada d’espectacles de la societat casalista. També hi van participar els grups Xató i Romesco, sumant un total de més de 80 intèrprets dalt l’escenari, tots sota la direcció de David Hernàndez Urpí, titular de la Polifònica.

El concert presentava un recorregut  per la música dels segles XVIII al XXI, per ordre cronològic i combinant diversos registres musicals. Pel que fa a la part vocal, es comptà  amb  les 45 veus de la Polifònica,  els dos cantants del grup d’havaneres Xató, el quartet vocal del grup Romesco, i una vintena de veus infantils d’alumnes de l’Escola de Música. La part instrumental fou a càrrec de professors de l’Escola de Música, amb un grup d’instruments tradicionals, un conjunt de corda i un conjunt de música rock, a part de la guitarra i l’acordió del grup Xató. L’arranjament dels dos medleys del programa (havaneres i rock català) és obra del professor de l’Escola Carles Sanz, i  la conducció del fil argumental del concert fou a càrrec del narrador Ramon Grau.

Del segle XVIII, va destacar pel seu interès documental una curiosa versió de El cant dels aucells, amb un text de l’any 1707 posat sobre la coneguda melodia nadalenca, que celebra l’arribada de l’arxiduc Carles a Barcelona i critica sense embuts Felip de Borbó. L’harmonització per a veus i instruments és de Lluís Giménez.

De les obres que es sentiren a continuació, cal subratllar  La Sardana de les monges, de Morera i Guimerà, amb una intrepretació pletòrica de la Polifònica, acompanyada  per instruments tradicionals a manera de cobla, així com les tres havaneres Barquejant, Balada d’en Lucas i El canó de Palamós, a càrrec del grup Xató , la Polifònica, i conjunt instrumental, que van resultar una pura delícia.

Entrant ja al segle XX, El cant de la Senyera de Millet i Maragall, va ser cantat per la Polifònica amb la potència i convicció que requereix aquest himne, i un fragment de Vistes al mar, magnífica música de Toldrà, va ser servida pel conjunt de corda de l’Escola de Música amb gran sensibilitat. La referència a l’època de la nova cançó la posaren les obres Al vent, L’estaca i El canonge de la Seu. L’esplèndida i desimbolta actuació del grup Romesco en la cançó de la Trinca s’endugué una de les ovacions més càlides de la nit. 

Finalment, el medley de rock català, que arribava fins als temes més actuals de Mishima o els Catarres, fou interpretat conjuntament per la Polifònica, les veus infantils i el conjunt de professors de l’Escola de Música, i culminà brillantment amb el tema Llença’t, de Laxn’Busto. El públic va mostrar la seva satisfacció - i diríem que fins i tot la seva emoció- amb grans aplaudiments, emoció que encara va pujar un esglaó més quan artistes i públic van cantar l’ himne nacional Els segadors.  

En definitiva, un gran concert des del punt de vista musical, i una valuosa aportació vilafranquina als actes del Tricentenari, en aquest moments apassionants i decisius en què està immers el nostre país.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de spam.