Xavier Cervera i Gallemí

Xavier Cervera i Gallemí
Director

Nascut el 1948 a Vilafranca del Penedès, Xavier Cervera i Gallemí va rebre les primeres lliçons musicals de la seva mare, graduada en piano, i el seu interès pel cant coral del seu pare, actiu promotor del moviment coral català. Va cursar estudis de Filosofia i d’Història, i professionalment s’ha dedicat a l’ensenyament universitari. És professor titular del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona, on ha exercit diversos càrrecs de gestió i de docència. Des dels inicis ha combinat la seva activitat professional amb la seva dedicació a la música coral.

Ha assistit a cursos de direcció de cor impartits per mestres com Oriol Martorell, Pierre Pernoud, Erwin List, Eric Ericson, entre altres. Ha estat cantaire de la Coral Cantiga de Barcelona i de la Polifònica de Vilafranca, Ha dirigit cors d’infants, de joves i d’adults. Fou impulsor de la Federació de Corals Joves de Catalunya, i ha estat membre de l’Equip Tècnic, del Consell Directiu i de la Comissió Executiva de la Federació Catalana d’Entitats Corals. Així mateix, ha dirigit cursos i jornades corals a Barcelona, Vilafranca del Penedès, Andorra, Madrid i Mallorca.

Ha estat director de la Polifònica de Vilafranca durant més de 35 anys (1974-2010). Al llarg d’aquest extens període, ha promogut la constant progressió musical del cor, ha realitzat gires artístiques per nombrosos països europeus, multitud de concerts arreu de Catalunya, i ha participat en diferents festivals, concursos i enregistraments. Ha treballat un ampli repertori, que comprèn obres de totes les èpoques i estils, amb una especial atenció per la música catalana, tant tradicional com d’autors antics i moderns. Dins del repertori simfònico-coral, cal subratllar el Magnificat i la Passió segons sant Joan de Bach, el Messies de Händel, el Rèquiem i la Gran Missa en do menor de Mozart, els Psalms 42 i 115 de Mendelssohn, el Rèquiem de Fauré , la Cantata de Sant Nicolau de Britten, entre altres.

En reconeixement a la seva llarga carrera docent ha rebut la medalla de la Universitat de Barcelona, i com a director de la Polifònica de Vilafranca, ha rebut la medalla de la vila.