JOHANNESPASSION, BWV 245

Categoria: 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

La Passió segons Sant Joan és un oratori de Johann Sebastian Bach escrit l’hivern de 1724 a Leipzig, la primera temporada que Bach treballà en aquella ciutat de Saxònia com a  kantor de l’església de Sant Tomàs. (El càrrec de kantor implicava tant l’ensenyament dels alumnes de la Thomasschule, com la composició i direcció de la música a les esglésies de Sant Tomàs i Sant Nicolau). L’oratori va ser estrenat el Divendres Sant del mateix any a l’església de Sant Nicolau.

Està escrit per a veus solistes, cor i orquestra. La narració de la Passió, a càrrec del tenor evangelista, prové bàsicament dels capítols 18 i 19 de l'Evangeli segons sant Joan en la traducció alemanya de Martí Luter, mentre que les paraules de l’obertura, les àries, i els corals procedeixen de diferents fonts, com són els himnes i poemaris luterans tradicionals dels segles XVI i XVII. Bach revisà la composició diverses vegades fins a la versió definitiva de l’any 1740.

Espiritualitat i dramatisme defineixen la Passió segons sant Joan, la primera de les diverses que va compondre, i per a molts, la més inspirada i probablement la que respon millor al sentiment religiós de Bach. Des del punt de vista musical, aquesta magnífica composició bachiana és considerada com una de les obres mestres de la música simfònico-coral de tots els temps.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de spam.