Concert de Sant Esteve 2013

Categoria: 

CONCERT DE SANT ESTEVE

Auditori Municipal de Vilafranca

Vilafranca del Penedès, 26 desembre 2013, 19h

 

POLIFÒNICA DE VILAFRANCA

Maria Pujades, soprano

Eduard Vila i Perarnau, orgue positiu i piano

 David Hernàndez Urpí, direcció

 

Any rere any, la Polifònica de Vilafranca té el goig de presentar-se al públic de la seva ciutat en el marc de les festes de Nadal, tot recordant així els seu orígens,  que van ser precisament la motivació i determinació d’un grup de joves per aprendre i cantar cançons de Nadal amb polifonia. Era pel desembre de 1947, ara fa seixanta-sis anys, i el grup es constituí amb l’idoni nom de Cor Nadalenc. L’evolució natural de l’entitat va portar a conrear tota mena de repertori, i a modificar-ne el nom, que cap als anys 60 es transformà en Agrupació Polifònica de Vilafranca- Cor Nadalenc, i que amb el temps s’ha anat  abreujant fins a Polifònica de Vilafranca,  nom que identifica avui la coral, tot i que a nivell de proximitat sovint es designa simplement com La Polifònica.

Més enllà dels noms, l’important de la qüestió ha estat la continuïtat i la progressió de l’activitat de la coral al llarg de tot aquests anys, continuïtat que en el tradicional Concert de Sant Esteve té un dels seus punts àlgids, i que ja forma part de les diades de referència en el calendari cultural de la vila.

El concert d’aquest vespre, sota la batuta del director titular David Hernàndez Urpí, consta d’una primera part monogràfica de polifonia per a doble cor i soprano solista, d’un dels més grans compositors catalans de tots els temps, Joan Cererols. Es tracta d’un conjunt de psalms i antífones que formen part del cant de les Vespres de la Mare de Déu, on s’exemplifica clarament una estructura de diàleg policoral, que s’estableix  mitjançant un petit espai entre les entrades de les diferents veus, tret característic de l’estil d’aquest autor. Pere Joan Cererols i Fornells, nascut a Martorell el 1618 i mort a Montserrat el 1680, va ser un compositor, músic i monjo benedictí. Fou l'autèntic patriarca de la música montserratina del s. XVII, destacà no sols com a compositor sinó també com a notable instrumentista (orgue, clavicèmbal, llaüt, arpa, violó, trompa), com a mestre de capella i com a director de l’Escolania.

La segona part, com s’escau en un concert de Sant Esteve, està integrada per cançons de Nadal, amb una interessant i diversificada selecció: un primer grup de nadales del món, (Àustria, Alemanya, Anglaterra)  amb obres a cappella, a veus masculines  o  amb acompanyament de piano, i un segon grup de cançons catalanes (Civil, Cervera, Bibiloni, Vila), també amb obres a cappella, a veus femenines i soprano solo, i per finalitzar, una harmonització per a cor i piano de Les dotze van tocant, obra del director adjunt i pianista, Eduard Vila i Perarnau.

Xavier Cervera 

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de spam.